Haber

Nijer, Nijerya ile diplomatik ilişkilerini kesti

26 Temmuz’da Nijer’de darbe yapan askeri cunta, komşusu Nijerya ile diplomatik ilişkilerini kesti.

Ulusal basında çıkan haberlere göre, Nijer’deki askeri cunta, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) ülkede devam eden liderlik krizini çözme çabalarının ardından Nijerya ile diplomatik ilişkileri kesti.

Nijer’de askeri darbeyle yönetimi devralan “Ulusal Vatanı Koruma Konseyi (CNSP)” sözcüsü Amadou Abdramane, yaptığı açıklamada Nijer’in Abuja, Paris, Lome ve Washington büyükelçilerinin görevden alındığını duyurdu. dün devlet televizyonunda okundu.

Nijerya, 26 Temmuz’da Nijer’de yaşanan darbe olaylarının ardından ülkedeki elektriği durdurduğunu açıklamıştı.

ECOWAS Dönem Başkanı ve Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu dün Nijer’de yaşanan olaylarla ilgili arabuluculuk yapmak üzere bir heyet gönderdi.

Tinubu, arabuluculuk komitesini gelişmelere karşı dostça davranmaya davet etmişti.

Cuntaya verilen süre azalıyor

ECOWAS, 30 Temmuz’daki olağanüstü zirvesinde, askeri cuntaya Başkan Muhammed Bazum’un serbest kalması ve göreve dönmesi için bir hafta süre verdi.

ECOWAS, bu süre zarfında taleplerinin karşılanmaması halinde askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini açıklamıştı.

Askeri müdahale olasılığı, Batı Afrika’daki diğer cunta hükümetlerinin tepkisini çekti.

Yönetimde askerlerin bulunduğu Burkina Faso ve Mali, yaptıkları ortak açıklamada ECOWAS’ı Nijer’e askeri müdahalenin kendilerine savaş ilan etmek anlamına geldiği konusunda uyardı. Gine de cuntaya destek açıklaması yaptı.

Öte yandan Senegal, Fildişi Sahili, Benin ve Nijerya da üyesi oldukları ECOWAS’ın askeri müdahalesine destek vereceklerini açıkladı.

Nijer’de darbe

Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına bağlı unsurlar tarafından gözaltına alındı ​​ve o akşam ordu, iktidarı ele geçirdiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Omar) Tchiani, 28 Temmuz’da Ulusal Vatanı Koruma Kurulu (CNSP) olarak adlandırılan cuntanın liderliğini üstlendi ve geçiş hükümetinin başına geçti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu