Ekonomi

2030 yılına kadar 300 milyar dolarlık kaynaktan cari işlemler dengesine

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Lideri Şahap Kavcıoğlu, Merkez Bankası Genel Müdürlüğü’nde düzenlediği bilgilendirme toplantısında yılın ikinci Enflasyon Raporu’nu tanıttı.

Kavcıoğlu, enflasyon iddialarında herhangi bir değişikliğe gitmediklerini belirterek, 2023 yıl sonu tahminini yüzde 22,3, gelecek yıl sonu tahminini ise yüzde 8,8 olarak tuttu. Türk ekonomi modelinin en önemli çıktısının cari fazla olduğunu vurgulayan Kavcıoğlu, ‘Türkiye son 3-4 yılda cari fazla verecek noktaya geldi. Yatırımlarla Türkiye iç ve dış etkenlere rağmen cari fazla vermeye başlayacak.

Sonuç olarak, sürdürülebilir fiyat istikrarını kalıcı olarak sağlayacaktır. 2030’a gelindiğinde Türkiye şimdiden 300 milyar doların üzerinde cari dengeye katkı sağlayacak bir kaynak oluşturmuş, 300 milyar doları da bilerek kullanayım. Yansıma bu yıldan itibaren başlayacak. En değerlisi ise evlerde Karadeniz doğalgazının kullanılmasıdır.

“Parayı her yerde aramaya gerek yok”

Reel sektör ve bankacılık sektöründe dolarizasyonun yüzde 70’lere ulaştığı bir dönemde KKM’yi hayata geçirdiklerine işaret eden Kavcıoğlu, yaklaşık bir yıldır sürecin olumlu ilerlediğini anlattı.

Merkez Bankası ve kurla ilgili asılsız ve olumsuz haberlere rağmen KKM’de istikrarın devam ettiğini belirten Kavcıoğlu, “Sistem çalışıyor. Şu anda yüzde 60 bankacılıkta bilançoda gerçek liraya gidiyor. Bu da bizim bankacılık sektörümüzün gücünü gösteriyor Merkez Bankası rezervleri güçlü kimse ekmek bulamıyor.

Döviz kurundaki tüm fiyatlar ve faiz oranları aynı istikrar içinde devam edecek. Şimdi uygulamaya geçen yatırımlarla varsayımımı söyleyeyim, hiçbir yerden para aramaya gerek yok. 2030 yılı sonuna kadar Türkiye bütçesine 500 milyar dolardan fazla para girecek. Türkiye sonucu aldı. İkinci yarıdan itibaren mevcut dengeyi koruyoruz. Cari işlemler dengesini sağladığımızda Türkiye fiyat istikrarını kalıcı olarak sağlamış olacak ve enflasyon varsayımlarını gerçekleştirecektir.

“Kurda makas iniyor”

Döviz kurunda makasın düştüğünü vurgulayan Kavcıoğlu, vatandaşların her habere prestij yapmaması gerektiğini söyledi.

Kavcıoğlu, altın ithalatıyla ilgili soruyu yanıtlarken, özellikle televizyon kanallarında bazı kişilerin yanlış bilgilendirildiğini, tüm dünyada bu tür yorumların çok dikkatli yapıldığını belirtti. Vatandaşı yanıltıp çıkarlarına göz dikmenin doğru olmadığını vurgulayan Kavcıoğlu, “İthalat arttı doğru. Orada öyle bir noktaya geldi ki Türkiye’de altın 20-30 dolardan daha fazla satılıyor. Merkez Bankası olarak her zamanki gibi kendi rezerv gücümüzle piyasaya girdik.

2 aydır piyasada ithalat yok denecek kadar az görünüyor. Merkez Bankası gerekli adımları atıyor. Ayrıca vatandaş isterse daha iyi seviyeden altın alabilir.”

“Çifte para diye bir şey yoktur”

Şahap Kavcıoğlu, Merkez Bankası olarak her yılın başında ülke gerçekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda hazırladıkları politikalar doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Kavcıoğlu, “Merkez Bankası olarak yorum ve varsayımlarla değil, kendi tahminlerimizle çalışmaya devam edeceğiz.” dedi. Döviz kurundaki “ikili fiyat mekanizması” ile ilgili bir soru üzerine Kavcıoğlu, “İkili kur sistemi diye bir şey yok” dedi.

Kapalıçarşı’nın her zaman mevcut banka kurunun biraz üzerinde olduğuna işaret eden Kavcıoğlu, “Seçim öncesi bu işi yeniymiş gibi bazı gazetelerde manşetlere taşıyarak bu işi alevlendirerek yüksek sesle konuşmak istemiyorum. , araba koyarak… Merkez Bankası bu ülkenin en itibarlı kurumudur.” Türkiye’de para politikamız bu şekilde devam ediyor. Merkez Bankası politikalarıyla bunu normalleştiriyor. Poliçelerimiz üç günlük değil” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu