Uzmandan uyarı: Çocukluk çağında yerleşen bakteriler mide ve bağırsak kanserine neden oluyor
Patojen (hastalık yapıcı) mikroorganizmalar her ortamda hızla ortaya çıkarak insan sağlığını tehdit edebilir. Ancak uzmanlar, özellikle çocukluk çağında bazı mikroorganizmalarla ne kadar erken karşılaşılırsa bu bakterilerin o kadar erken kansere neden olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
Altınbaş Üniversitesi’nden Mikrobiyolog Dr. İpek Ada Öğretim Üyesi Üyesi, “Aslında kanserin arkasındaki en değerli etkenlerden biri de bu hastalık yapıcı mikroorganizmalardır. Kansere neden olan mikroorganizmalar arasında ise Helicobacter pylori orta sıralarda ilk sırayı alarak mide-bağırsak kanserlerine neden olan bakteridir. Ağızdan alınan kontamine yiyecek ve içecekleri tüketerek mide ve bağırsak dokusuna yerleşerek peptik ülser, kronik gastrit, mide adenokarsinomu, mukozal lenfoid doku karsinomu ve duodenum ülserine neden olabilir. Bu bakterinin insan vücudu ile temasına ilk olarak 10 yaş altında rastlandığı biliniyor. Midenin asidik içeriğine karşı dirençli olan bu bakterinin vücuda alındıktan sonra tedavisi oldukça zordur. Bu nedenle bu etken bakteri ile ne kadar erken karşılaşılırsa ilerleyen yaşlarda hastalığın seyri o kadar kötü olacaktır.çocuklukta söylemek gastrointestinal sistem enfeksiyonlarıdeğerinden bahsetti.
Antibiyotiklere direnç geliştirdiği için tedavide güçlüklerle karşılaşılmaktadır.
Bakterinin antibiyotiklere karşı direnç sistemi geliştirdiğini ve tedavide zorluklar yaşandığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Ada, şunları söyledi: